EASY-CARE ZAMIOCULCAS

Een makkelijkere plant dan de Zamioculcas vind je eigenlijk niet

De Zamioculcas is Easy-care


Een makkelijkere plant dan de Zamioculcas vind je eigenlijk niet. Deze bikkel is bijna niet kapot te krijgen. Je kunt hem in principe overal neerzetten, heeft niet te veel water (liever minder dan meer) nodig en hooguit ééns per maand een beetje plantenvoedsel. Dus als je een keer (of drie) vergeet om water te geven, is eigenlijk nog niks aan de hand. Het enige waar de van oorsprong Afrikaanse Zamioculcas niet tegen kan is kou en een aanhoudend voetbad.

De Zamioculcas is verkrijgbaar vanaf ongeveer 30cm en kan uiteindelijk wel 150cm hoog worden. In principe past de plant zich aan de pot aan. Dus wil je hem laten doorgroeien, geef de plant voldoende daglicht en verpot hem tijdig in een grotere pot. Eventueel kunnen oude bladeren worden verwijderd en met een scherp mes kunt u altijd een speer (tak) uitsnijden. De plant is alleen ter decoratie en niet geschikt voor consumptie.

Zamioculcas


Een kijkje achter de schermen

Bekijk de video

Verzorging


Water en voeding

De Zamioculcas heeft het liefst goed doorlatende grond. De kluit mag tussen gietbeurten door best iets indrogen. De plant slaat namelijk voeding en water op in de stengels en de ondergrondse knol en kan een paar weken op deze reserves teren. Daarnaast kun je de Zamioculcas eens per maand wat plantenvoeding geven en het blad regelmatig sproeien met lauw water.

Temperatuur

Een kamertemperatuur van 18-22°C is prima. Het enige waar de Zamioculcas niet tegen kan is kou, al doet de plant daar over het algemeen niet moeilijk over. Wanneer de temperatuur in de zomer niet meer onder de 12 °C komt, kun je de Zamioculcas ook gerust in de tuin of op het terras zetten.

(Zon)licht

In principe kunt u de Zamioculcas overal neerzetten, de plant standplaats gedijt op zowel een lichte plek als halfschaduw. Wanneer deze oersterke plant in de zon staat, worden de bladeren minder groen. Dat is verder geen enkel probleem, al is het dus beter de Zamioculcas in de zomer uit de felle zon te houden.

Veelgestelde vragen over de Zamioculcas

Voor wie is de Zamioculcas geschikt?

De Zamioculcas is in feite geschikt voor iedereen die een kamerplant wil kopen. Bijzonder handig is hij voor mensen die weinig tijd en geen groene vingers hebben. Hij houdt zich met weinig water staande en vraagt niet veel verzorging en tijd. Hierdoor zijn het ook een praktische studentenplanten, want zelfs met een restje koffie of bier blijft hij leven.

Ik ga op vakantie, hoe lang kan de Zamioculcas zonder water?

Als je van vakanties houdt, is deze plant ook heel geschikt. Het wordt ook weleens de ‘ga-gerust-op-vakantie-plant’ genoemd, want van enkele weken zonder water zal de Zamioculcas niet doodgaan. En reis je bijvoorbeeld naar Kenia, Zimbabwe, Tanzania of Malawi is de kans groot dat je hem gewoon in het wild ziet staan.

Wat is de beste standplaats voor de Zamioculcas?

Deze plant kan overal worden neergezet. Zowel bij een raam als op donkere, schaduwplekken. Daarom is het een uitermate geschikte plant voor iedere kamer in het huis. Maar ook voor kantoren en publieke ruimten is deze plant zeer geschikt. Als het niet kouder dan 12 graden is kan de Zamioculcas zelfs naar buiten. Zet hem hierbij wel in schaduw en pas op met direct zonlicht.

Waar komt de Zamioculcas vandaan?

De herkomst van de Zamioculcas is erg bijzonder. De natuurlijke omgeving van de Zamioculcas bestaat uit rotsachtige grond in laaglanden of de voeten van hooglanden in Oost-Afrika. Zamioculcas komt in het wild voor in landen als Kenia, Zimbabwe, Tanzania en Malawi, en is een van de natuurlijke hoogstandjes in Zanzibar. Het eiland Zanzibar heeft een rijke geschiedenis dankzij scheepvaart, specerijenteelt en handel die verschillende culturen bij elkaar bracht. Deze kleurrijke achtergrond past goed bij de al even exotische Zamioculcas.

Hoe verzorg ik de Zamioculcas?

Deze sterke kamerplant is een ‘Easy-care-plant’, ook wel bikkel of overlever genoemd. De standplaats maakt hem niet veel uit, hij kan licht en donker staan. Eens per week een beetje water en daarbij geldt liever te weinig dan teveel, want hij houdt niet van natte voeten. Mocht je dit een paar keer ‘vergeten’ is er eigenlijk nog niks aan de hand en hij is al blij met hooguit eens per maand een beetje plantenvoeding. Op donkere plekken en in de wintermaanden heeft de Zamioculcas nog minder water nodig.

In welke temperatuur moet de Zamioculcas staan?

De Zamioculcas houdt niet van kou. Een kamertemperatuur van 18-22°C is prima. Wanneer de temperatuur in de zomer niet meer onder de 12 °C komt, kun je de Zamioculcas ook gerust in de tuin of op het terras zetten, wel op schaduwplekken. Pas op met direct zonlicht zowel binnen als buiten.

Hoeveel water moet ik de Zamioculcas geven?

Eén keer per week een beetje water is voldoende. Geef de Zamioculcas liever te weinig water als te veel. Op donkere plekken en in de wintermaanden heeft de Zamioculcas zelfs nog minder water nodig.

Hoe lang gaat een Zamioculcas mee?

Van de Zamioculcas kun je jarenlang genieten. Het is een sterke, groene kamerplant en hij groeit langzaam. Het kan mooi zijn om na verloop van tijd bepaalde takken eruit te knippen. Je kan de Zamioculcas overpotten, pas hierbij wel op dat je de wortels en ondergrondse bollen niet beschadigd.

Is de Zamioculcas giftig voor huisdieren?

Als je huisdier een hap neemt van een kamerplant, dan zal er in eerste instantie niet veel gebeuren. Maar als je huisdier er veel van eet, dan is dit bijna altijd schadelijk. Kamerplanten zijn namelijk niet om te eten en in het algemeen kun je dan ook stellen dat alle kamerplanten ongezond zijn als je huisdier daar veel van eet. Op een lijst samengesteld door VeiligheidNL is de Zamioculcas niet als giftig gepubliceerd.

Is de Zamioculcas milieuvriendelijk?

De Zamioculcas heeft een zeer lange levensduur en is daarmee een duurzame kamerplant. De meeste Zamioculcas-kwekers die bij deze site zijn aangesloten hebben een MPS-certificaat. Dit is een keurmerk dat laat zien hoe milieuvriendelijk een bedrijf is.